YTÜ TeknoPark’ta dört girişimci tarafından geliştirilen yerli sürücüsüz otomobil Very, 2024 yılında yollara çıkmaya hazırlanıyor

Yerli ve millî otomobil Togg’un piyasaya girmesi Türk girişimcileri cesaretlendirdi. YTÜ TeknoPark’ta dört girişimci geliştirdikleri yerli sürücüsüz otomobil Very ile 2024 yılında yollara çıkmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki yılın ikinci yarısında seri üretime geçmesi planlanan Very, Türkiye’nin yanı sıra bütün dünyaya ihraç edilecek.

ORTALAMA 350 KİLOMETRELİK MENZİL

Şehir içi mobilizasyon çözümleri üretmek üzere kurulan teknoloji şirketi Evry tarafından geliştirilen Very, dört farklı tipteki L7 sınıfı aracı ile ilk defa Bursa Go Green Fuarı’nda görücüye çıktı. Evry Kurucu Ortağı ve Makine Mühendisi Yosun Karasu, Very’nin yerli imkânlar ve Türk mühendisleri tarafından geliştirildiğini ifade ederek, fabrika için yer arayışlarının sürdüğünü söyledi.

Türkite Gazetesin’nden Ömer Temür’ün haberine göre,Marmara Bölgesi’nde Bursa, Kocaeli, Yalova ve Tekirdağ’ın öne çıktığını belirten Karasu “Very dört farklı modelden oluşuyor. Üç model elektrikli, bir tanesi de otonom araç. Fabrikada 2024’ün üçüncü çeyreğinde üretime başlamayı planlıyoruz. Araçların ortalama menzili 350 kilometre” dedi.

YÜZDE 80 YERLİLİK ORANI

Araçların yüzde 80 yerlilik oranına sahip olduğunu dile getiren Karasu şunları kaydetti: Araçların yazılımları tamamen bize ait. Pilleri Aspilsan’dan alıyoruz. 400 voltluk elektrik motoru, çoklu vites seçeneği sağlayan dişli kutusu ve 11 kWh ila 33 kWh kapasiteleri arası üç farklı batarya paketi opsiyonu ile birçok ilke sahip. Araçtan araca şarj desteği, taşınabilir yedek batarya, adaptif dörtçeker sistemi, multimedya ekranları, sürüş yazılımı, dokunmatik kapılar, 220 voltluk elektrik çıkışı, yağmur, park ve far sensörleri, ısıtmalı ve masajlı koltuklar gibi sınıfında öne çıkan Very markalı araçlar, modüler teknolojilerle değişime açık bir yapı sunuyor.

B sütunun yer almadığı dört kişilik şehir araçlarımız, arka kapıların ters yöne açılma özelliği sayesinde sınıfının maksimum kullanım alanı sunuyor. 1.500 kg yük taşıma kapasitesine sahip Very özel mobil uygulaması ile uzaktan kontrol edilebiliyor.

800 ADET SİPARİŞ ALDI

Karasu’nun verdiği bilgiye göre yıllık 10 bin adet üretimi planlanan araçlar bütün dünyaya ihraç edilecek. 2024 yılı için belirledikleri sipariş adetlerine şimdiden ulaştıklarını vurgulayan Yosun Karasu “Şu an üretimi YTÜ TeknoPark’ta yapıyoruz. 2024 yılı için 800 adet satış hedeflemiştik, tamamına ulaştık. Bunun 150 tanesi Türk Cumhuriyetlerine olacak. İç pazarda sınıfının lideri olma hedefini muhafaza ederken, ihracat pazarımızı başta Avrupa Birliği ve MENA bölgesi olmak üzere genişletmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

DÜNYADA BİR İLK

Very dünyanın “ilk ve tek” değişken vitesli dişli kutusuna sahip. TÜBİTAK desteği ile geliştirilen vitesli dişli kutusunun yanı sıra elektrik motor da TÜBİTAK’ın onay sürecinde bekliyor. Dişli kutusu ve motor da ilerleyen süreçte dünyaya ihraç edilecek. Evry firması ayrıca teknoloji ve mobilite alanında İngiltere ve Avrupa Birliği için Horizon Projeleri geliştiriyor. Bu kapsamda elektrikli iş makinelerinin geliştirilmesi, kullanım alanlarının genişletilmesi ve modüler dorseler başta olmak üzere birçok yenilikçi projeye liderlik ediyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir